Odvetrané fasády - časť 1. Izolácie

696
Odvetrané fasády - časť 1. Izolácie

Vybrať vhodnú, funkčnú a aj krásnu fasádu nie je vôbec jednoduchá záležitosť. Typ fasády, farba, rozdelenie plôch, výber materiálov a ich kombinácia, vlastnosti zvolených materiálov, typ konštrukcie, to je len časť atribútov fasády. Keď ich správne skombinujeme, mal by vzniknúť jedinečný výsledok, ktorý bude harmonicky dotvárať celok. A to všetko za rozumnú cenu. V tomto i nasledujúcich článkoch sa budeme venovať jednotlivým materiálom odvetranej fasády, popíšeme si ich klady, zápory a vhodnosť použitia.

Odvetraná fasáda je exteriérové opláštenie budovy, objektu alebo ich časti. Základom odvetranej fasády je konštrukcia, na ktorej je fasádny obklad upevnený. Známe systémy ponúkajú dva základné druhy konštrukcií: hliníkovú a drevenú (z KVH hranolov). Častejšie sa používajú hliníkové konštrukcie – sú ľahké, dostatočne pevné, s veľkým výberom tvarovaných profilov, ale hlavne nepodliehajú korózii. Inštalujú sa na hliníkové konzoly, ktoré zabezpečia poža- dované predsadenie od steny. Pod konzoly sa kvôli menším tepel- ným prestupom inštalujú termopodložky. Drevené konštrukcie sa používajú menej, pretože majú kratšiu životnosť. Hoci sú KVH hra- noly veľmi kvalitné (technicky sušené na vlhkosť 12 – 15 %) a roz- merovo presné, ich cena sa vyrovná konštrukcii z hliníka. Do od- vetranej škáry je možné inštalovať tepelnú izoláciu, na zlepšenie energetických vlastností objektu však musí byť vhodná pod odvet- ranú fasádu. Izoláciu prekrýva paropriepustná textília, ktorá za- braňuje uvoľňovaniu vláknitých čiastočiek z izolácie do okolité- ho prostredia, vplyvom prúdenia vzduchu a prípadného malého množstva vody (2 %), ktoré by sa mohlo dostať cez škáry na izo- láciu. Vďaka odvetraniu sa však ihneď odparí. Finálnu časť odvetranej fasády tvorí obkladový doskový materiál. Povrchové úpravy produktov nie sú limitované môžu byť jednak v základnej škále fa- rieb, alebo možno zvoliť elegantné metalické odtiene, spektrálne farby (meniace svoju farbu pod rôznym uhlom pohľadu), rôzne de- kory dreva, kameňa, art dizajnu, až po vlastné návrhy. Obkladové dosky sa na konštrukciu lepia, nitujú, skrutkujú, alebo uchytávajú špeciálnym spôsobom, navrhnutým pre daný systém výrobcom – klipmi, sponami, profilmi a pod.

AKO IZOLOVAŤ ODVETRANÚ FASÁDU

Pod odvetranú fasádu sú vhodné polotuhé, alebo polomäkké dosky z kamennej vlny (čadiča) – zdravé izolácie, kotvia sa tanierovými hmoždinami s priemerom 60 – 90mm, predpis kotvenia určuje vý- robca (4 – 5ks/doska). Majú výborné tepelnoizolačné, akustické i protipožiarne vlastnosti – trieda reakcie na oheň je A1, zvyšujú pasívnu bezpečnosť stavieb. Súčiniteľ tepelnej vodivosti majú väč- šinou = 0,034 – 0,037 W/mK. Súčiniteľ tepelnej vodivosti – výkon -tzn. teplo za jednotku času, ktorý prejde každým štvorcovým met- rom dosky hrubej 1 meter, ktorej jedna strana má teplotu o 1 Kelvin vyššiu ako druhá. Pri zmenách teploty sú tvarovo a objemovo stále. Ďalšou veľkou výhodou je veľmi nízka hodnota μ = 1 – 3, t. z., že sú prievzdušné, čo zabraňuje výskytu plesní. Difúzny odpor – vlastnosť materiálu prepúšťať vodnú paru. Výrobcovia udávajú že tieto izo- lácie sú v celom objeme hydorofobizované – nenasiakavé, priamy a najmä dlhý kontakt s vodou je však pre tento druh izolácií nevhod- ný. Veľmi dobré sú i drevovláknité izolácie, = 0,036 – 0,040 W/ mK, ich najväčšou výhodou je, že sú 100-percentne prírodné, majú nulo- vý obsah syntetických spojív (lepidiel), sú vysoko difúzne priepust- né μ = 1 – 3 a rovnako ako drevo a vyrovnávajú vzdušnú vlhkosť . Ich požiarna odolnosť je na nízkej úrovni, trieda E. Najznámejšou izolácou je polystyrén (EPS), je však absolútne nevhodný do systé- mu odvetranej fasády. Obkladové dosky fasády sa môžu v letných mesiacoch zohriať i na 50 – 70°C a vplyvom tejto teploty by polysty- rén postupne sublimoval a teda strácal svoj objem. Požiarna odol- nosť je na nízkej úrovni, trieda E a prúdenie vzduchu by vo fasáde horenie podporovalo. Zo skúseností odporúčame pod odvetranú fasádu polotuhé dosky, najmä pre jednoduchú manipuláciu a spra- covanie pri montáži, teda aj nižšiu cenu. V mieste styku odvetranej fasády s terénom, atikou, strechou, prípadne inou vodorovnou čas- ťou musí byť použitý ako izolačný materiál extrudovaný polystyrén (XPS), kvôli možnému kontaktu s vodou.

Vďaka komínovému efektu v odvetranej škáre má táto fasáda veľké výhody oproti kontaktnému zatepľovaciemu systému (KZS). Základ- nou výhodou je ochrana steny pred slnkom, vetrom, dažďom, vlh- kosťou, plesňami, mrazom či mestským a priemyselným smogom. Prúdenie vzduchu zospodu nahor zabraňuje prenikaniu vlhkosti a tepla do steny. S použitím správnych izolácií a materiálov patrí ten- to systém k najúčinnejším a najzdravším fasádnym systémom.