Najlepší materiál na odvetranú fasádu

1420
Najlepší materiál na odvetranú fasádu

Pojem odvetraná fasáda predstavuje systémovú fasádu budovy, s predsadeným fasádnym plášťom, ktorý je od obvodovej steny stavby oddelený vzduchovou medzerou. Tieto fasády predlžujú životnosť budovy, technickú kvalitu, prispievajú k jej vyššej celkovej hodnote a v neposlednom rade pôsobia esteticky.
 

Téma odvetraných fasád je veľmi zaujímavá a obšírna, či sa jedná o funkčnú, materiálovú, alebo dizajnovú časť fasády. Správny výber materiálov, kombinácia farieb a plôch je polovica úspechu, krásna inštalácia a montáž do posledných detailov, je tá druhá. Špecialistom na architektúru a riešenie odvetraných fasád je spoločnosť Qbond.
 

Kompaktné materiály

Kompaktné materiály Fundermax, Trespa, Kronospan, Senova pozostávajú z vrstiev prírodnej vláknitej výstuže, ktorú tvorí v určitom hmotnostnom zastúpení papier a vytvrdené živice. Spolu zaisťujú extrémnu odolnosť voči atmosférickým i mechanickým vplyvom. Produkty z kompaktných materiálov sa vyznačujú veľmi širokou paletou farieb, drevo-dekorov, metalických dekorov, či špeciálných dekorov, ktoré si môže navrhnúť i sám klient.
 
Sú základom vybavenia interiéru a exteriéru a pre svoju odolnosť a hygienické vlastnosti sú ideálne pre použitie v kanceláriách, lekárňach, nemocniciach, chemických, medicínskych či iných laboratóriách. Nachádzajú široké uplatnenie i pri výrobe nábytku, kuchynských liniek, výplní zábradlí, sanitárnych kabín, deliacich priečok, stien a parapetných dosiek. Fasádne dosky určené na exteriérové využitie sú mimoriadne tvrdé a odolné proti oteru, poškrabaniu, nárazu, bežným chemikáliám, vode, vodnej pare, mrazu i teplu a majú antigrafity povrch. Sú vhodné pre všetky vonkajšie použitia a chránia životné prostredie, pretože sú bez obsahu ťažkých kovov.
 

 
Kompozitné materiály
 
Alpolic, rovnako aj materiály Reynobond,Alucobond, Stacbond, Albond, TECU Bond, Quartz Zinc je „sendvič“ zložený z viacerých vrstiev materiálu (hliník, plast, hliník) zabezpečujúci vynikajúce fyzikálne, mechanické a chemické vlastnosti, ako i odolnosť voči poveternostným vplyvom, tvarovú a farebnú stálosť. Materiál je ľahko tvarovateľný, pevný v ohybe, ľahký a tlmí vibrácie i hluk.
 
Podľa vo výrobe nafrézovaných drážok je možné tento materiál presne ohýbať do rôznych uhlov a tvarov a to i priamo na mieste stavby. Povrchové úpravy produktov z kompozitných materiálov nie sú limitované len základnou škálou farieb, ale reprezentujú ich najmä elegantné metalické odtiene a spektrálne farby (meniace svoju farbu uhlom pohľadu). Dve hlavné oblasti aplikácie sú stavebníctvo a reklamy.

Zdroj: Ekobývanie