Čo ste nevedeli o odvetraných fasádach

930
Čo ste nevedeli o odvetraných fasádach

VYBRAŤ VHODNÚ, FUNKČNÚ A KRÁSNU FASÁDU NIE JE JEDNODUCHÉ. TYP FASÁDY, FARBA, ROZDELENIE PLÔCH, VÝBER MATERIÁLOV A ICH KOMBINÁCIA, VLASTNOSTI VYBRANÝCH MATERIÁLOV A TYP KONŠTRUKCIE. TO JE LEN ČASŤ ATRIBÚTOV FASÁDY, KTORÉ AK IDEÁLNE SKOMBINUJEME, DOSTANEME JEDINEČNÝ VÝSLEDOK, HARMONICKY DOTVÁRAJÚCI CELOK.

Základnou prednosťou odvetranej fasády je ochrana steny pred slnkom, vetrom, dažďom, vlhkosťou, plesňami, mrazom, mestským a priemyselným smogom. Prúdenie vzduchu zdola nahor zabraňuje preniknutiu vlhkosti a tepla do steny. Tento systém patrí k najúčinnejším a najzdravším fasádnym systémom.

Optimálne druhy konštrukcií

Základ odvetranej fasády tvorí konštrukcia, na ktorej je upev- nený fasádny obklad. Známe systémy ponúkajú dva základné druhy konštrukcií – hliníkovú a drevenú (KVH hranoly). Naj- viac overené sú hliníkové konštrukcie – sú ľahké, dostatočne pevné, s veľkým výberom tvarovaných profilov, ale hlavne nepodliehajú korózii. Inštalujú sa na hliníkové konzoly, ktoré zabezpečujú požadované odsadenie od steny. Kvôli tepelným prestupom sa pod ne inštalujú termopodložky.

Menej používané sú drevené konštrukcie. Majú kratšiu životnosť, i keď sú KVH hranoly veľmi kvalitné, technicky vysušené na vlhkosť 12 – 15 % a rozmerovo presné. Cena drevených kon- štrukcií sa takmer vyrovná konštrukcii z hliníka.

Materiály nevhodné na konštrukcie
V praxi sa môžeme stretnúť so spoločnosťami, ktoré použí- vajú na konštrukcie drevené strešné laty, pozinkované profily, ohýbané plechy, prípadne SDK profily. Ide síce o „ekonomic- kejšiu alternatívu“, ale tá má aj odvrátenú stránku. Ako konštrukcie pre odvetrané fasády sú absolútne nevhodné, nemajú dostatočnú pevnosť, presnosť, odolnosť voči hnilobe, ples- niam a slabú alebo žiadnu odolnosť voči korózii. Dôsledkom sú viditeľné i neviditeľné defekty na fasáde, ktoré môžu spôsobiť odtrhnutie obkladového materiálu alebo časti fasády. Pozornosť treba venovať aj škáram. Konkrétne by to mala byť nasávacia škára, ktorá sa nachádza nad terénom, vo výške minimálne 10 – 20 mm, výfuková škára minimálne 15 – 20 mm pod atikou, ako horizontálne škáry. Tie musia byť otvorené. Inak fasáda nebude správne fungovať.

Izolácia

Na izolácie pod odvetranú fasádu trh ponúka množstvo konkrétnych výrobkov vhodných pre tento systém. Pod odvetranú fasádu sa nesmie používať polystyrén, pretože vplyvom slnečného žiarenia sa obklad môže zohriať i na 60 – 70 °C a polystyrén začne postupne sublimovať. O pár rokov bude o poznanie tenší. Vážnejšia situácia by nastala pri požiari, kde by komínový efekt v odvetranej fasáde výrazne podporil horenie horľavého polystyrénu.

Obkladový materiál

Pri výbere obkladového materiálu je dobré zohľadniť, aké ďal- šie požiadavky máme na fasádu. Konkrétnym typom obkladu môžu byť HPL dosky, vlnité dosky, drevo alebo kompozitné dosky. V širokom spektre vlastností má každý z materiálov svoje silné aj slabé stránky.

HPL dosky sú ideálne na odvetrané fasády výškových budov, administratívnych objektov, vstupných portálov, ale najmä rodinných domov a garáži. Obklad je najvhodnejší na miesta vystavené veľkému množstvu ľudí a detí, môže byť inštalovaný „od zeme“, má antigraffiti povrch, je vhodný pri domácich zvieratách, nevadí mu ak oň opriete bicykel, záhradne náradie či rebrík.

Prírodný vzhľad vláknitých dosiek je veľmi zaujímavý a origi- nálny, ale náchylnosť na praskanie ich odsúva za kompakty a kompozity. Výhodou je ich vysoká požiarna odolnosť. Sú vhodné na fasády výškových budov, polyfunkčných objektov, ako aj rodinných domov.

Kompozitné dosky nie sú najvhodnejšie na exponované miesta, keďže sú náchylne na poškriabanie a prevalenie. Pri použití vo výškach nad tri metre je ich využitie takmer neobmedzené. Dokonalé, rovné línie panelov, kaziet (s neviditeľným uchytením v škárach), rohových prvkov, alebo dosiek (uchytených lepením, nitovaním či skrutkovaním) ponúkajú esteticky pôso- bivé architektonické riešenia fasád alebo častí budov.

Drevené obklady sú a budú jedinečné, keďže sú prírod- ného pôvodu. Na rozdiel od ostatných spomínaných materiálov vyžadujú pravidelné ošetrovanie a údržbu. Ak chcete zachovať ich prírodný vzhľad, rátajte s údržbou jedenkrát za rok, prípadne jedenkrát za dva roky. Zvetranie však už bude evidentné. Sú vhodné na fasády administratívnych a polyfunkčných objektov, rodinných domov, garáží, plotov, výplní balkónov a podobne.

Zdroj: Ekobývanie