Odvetrané fasády - časť 3. obkladové materiály

710
Odvetrané fasády - časť 3. obkladové materiály

Fasáda je najdominantnejšia časť objektu, a preto sa jej často venuje najväčšia pozornosť. Jej výrazný estetický dojem je dnes samozrejmou požiadavkou majiteľov, investorov, architektov či dizajnérov. Typ fasády, farba, rozdelenie plôch a výber materiálov – to je náročný, ale veľmi zásadný proces, smerujúci k dosiahnutiu želaného a jedinečného výsledku, ktorý by mal harmonicky dotvárať celok.

V druhej časti našej série sme priniesli informácie o konštrukciách v odvetraných fasádach, podrobne sme rozobrali ich typy a druhy, vhodnosť a nevhodnosť použitia.V tomto a nasledujúcom článku si priblížime vlastnosti najpoužívanejších typov obkladových materiá- lov, ako sú kompaktné (HPL) a kompozitné materiály, cementovo vláknité a drevené materiály určené na odvetrané fasády.

HPL dosky – vysokotlakový laminát

HPL (High Pressure Laminate) je skratka, ktorá označuje vyso- kotlakový laminát alebo kompaktný materiál (Fundermax, Trespa, Senova, Kronospan, Polyrey atď.) a vyrába sa v lisoch pod veľkým tlakom a za vysokej teploty. Skladá sa vrstiev prírodnej vláknitej vý- stuže, ktorú tvorí špeciálny papier v určitom hmotnostnom zastúpe- ní a vytvrdené živice, ktoré spolu zabezpečujú extrémnu odolnosť vo- či atmosférickým i mechanickým vplyvom. Produkty z kompaktných materiálov sa vyznačujú veľmi širokou paletou farieb, drevených, me- talických či špeciálnych dekorov, ktoré si môžete navrhnúť aj vy sami. Sú základom vybavenia interiéru a exteriéru a vďaka svojej odolnos- ti a hygienickým vlastnostiam sú ideálne na použitie v kanceláriách, lekárňach, nemocniciach, chemických, medicínskych či iných labo- ratóriách. Nachádzajú široké uplatnenie aj pri výrobe nábytku, ku- chynských liniek, výplní zábradlí, sanitárnych kabín, deliacich prie- čok a stien. Najčastejšie sa používajú ako obklady odvetraných fasád na výškové budovy, administratívne objekty, vstupné portály budov, fasády rodinných domov a garáží alebo ich častí. Zo všetkých obkladových materiálov sú HPL dosky najvhodnejšie na exponova- né miesta. Zvládajú „nápor“ veľkého množstva ľudí, detí, obklad mô- že byť inštalovaný „od zeme“, má anti-grafiti povrch, je vhodný aj pri domácich zvieratách. Tieto obklady zvládajú i mechanické zaťaže- nie vo forme opretého bicykla, záhradného náradia, rebríka a podob- ne. Dosky sa upevňujú lepením, nitovaním a skrutkovaním.V exteriéri sa používajú v hrúbke 6 mm, 8 mm,10 mm a viac, (najpoužívanejšia na fasády je hrúbka 6 mm, na balkónové výplne 8 mm, na interiéro- vé priečky 10 – 16 mm).

Kompozitné dosky

Ide o „sendvič“ zložený z viacerých vrstiev materiálu, naprí- klad hliníka, plastu a hliníka (Reynobond, Alucobond, Alupanel XT, Stacbond a pod.). Vo všeobecnosti sa tento materiál nazýva „BOND“ – má výborné fyzikálne, mechanické a chemické vlastnos- ti, odolnosť voči poveternostným vplyvom, tvarovú a farebnú stá- losť (záruka výrobcov na materiál je väčšinou 10 rokov, výdrž pro- duktu 25-30 rokov). Štandardná hrúbka kompozitného materiálu je 4 mm a je zložený zo spodnej vrstvy hliníka hrubej 0,5 mm, z poly- etylénového jadra s hrúbkou 3 mm a vrchnej vrstvy hliníka hrubej 0,5 mm, ak neberieme do úvahy vysoko kvalitné laky, lepidlá, UV vrstvy a krycie fólie.

BOND je ľahko tvarovateľný, pevný v ohybe, je ľahký a tlmí vibrá- cie i hluk. Podľa drážok nafrézovaných vo výrobe je možné tento materiál presne ohýbať do rôznych uhlov a tvarov, a to aj priamo na mieste stavby. Dokonalé rovné línie panelov alebo kaziet (s ne- viditeľným uchytením v škárach), rohových prvkov alebo „len“ do- siek (uchytených lepením, nitovaním či skrutkovaním) zaručujú op- ticky pôsobivé architektonické riešenie fasád alebo častí budov. Tento materiál je možné aj skružovať na polomer stonásobku hrúb- ky, t. j. pre hrúbku 4 mm je to 400 mm. Povrchové úpravy produktov z kompozitných materiálov nie sú limitované iba základnou škálou farieb, reprezentujú ich najmä elegantné metalické odtiene a spek- trálne farby (meniace svoju farbu pod rôznym uhlom pohľadu). Dve hlavné oblasti aplikácie sú stavebníctvo a reklamy.