Odvetrané fasády - časť 5. Zhrnutie

601
Odvetrané fasády - časť 5. Zhrnutie

V poslednej časti našej série si zhrnieme základné informácie z predchádzajúcich čísel o najlepších materiáloch pre odvetrané fasády, od konštrukčných prvkov, až po samotné obkladové materiály.

Základom odvetranej fasády je konštrukcia, na ktorej je fasádny obklad upevnený. Známe systémy ponúkajú dva základné druhy konštrukcií: hliníkovú a drevenú (KVH hranoly). Najviac overené sú nesporne hliníkové konštrukcie – sú ľahké, dostatočne pevné, s veľkým výberom tvarovaných profilov, ale hlavne nepodliehajú korózii. Inštalujú sa na hliníkové konzoly. Tie zabezpečia požadované predsadenie od steny, pod ktoré sa kvôli tepelným mostom inštalujú termopodložky.

Drevené konštrukcie sú menej používané, pretože majú kratšiu životnosť (hoci sú KVH hranoly veľmi kvalitné, technicky sušené na vlhkosť 12 – 15 percent a rozmerovo presné), ich cena sa takmer vyrovná konštrukcii z hliníka. V praxi sa môžeme stretnúť s montážnikmi alebo firmami, ktoré používajú na konštruk- cie drevené strešné laty, pozinkované profily, ohýbané plechy, prípadne SDK profily a pod. Ponúknu vám „ekonomickejšiu alternatívu“, ktorá však má dve strany mince. Ako konštrukcie pre odvetrané fasády sú absolútne nevhodné, ich nedostatočná pevnosť, presnosť, odolnosť voči hnilobám, plesniam a slabá až žiadna odolnosť voči korózii budú mať za následok viditeľné i neviditeľné defekty na fasáde, ktoré môžu spôsobiť od- trhnutie obkladového materiálu alebo časti fa- sády. Pozornosť treba zvýšiť i v prípade nasávacej škáry min. 10 – 20 mm (nad terénom). Všetky horizontálne škáry musia byť otvorené a výfuková škára musí byť min 15 – 20 mm pod atikou, inak fasáda nebude správne fungovať. V prípade izolácie pod odvetranú fasádu ponúka trh viac konkrétnych výrobkov doskových polomäkkých izolácií od najznámejších výrobcov. Pod odvetranú fasádu nesmie byť použitý polystyrén, pretože vplyvom slnečného žiarenia sa obklad môže zohriať i na 60 – 70 °C a polystyrén začne postupne sublimovať. O pár rokov bude o poznanie tenší. Závažnejšia situácia by nastala pri požiari, kde komínový efekt v odvetranej fasáde výraz- ne podporí horenie polystyrénu, ktorý je sám osebe horľavý.

HPL – vysokotlakový laminát

Vysokotlakový laminát (napr. Fundermax, Trespa) sa používa v hrúbke 6, 8, 10 a viac mm pre exteriér, pričom na fasáde je najpo- užívanejšia hrúbka 6 mm, na balkónových výplniach 8 mm a na interiérových prieč- kach10 – 12mm.
Klady: odolnosť voči poveternostným vplyvom, vysoká mechanická a chemická odolnosť, tvarová a farebná stálosť, veľmi široká paleta farieb, drevených, metalických či špeciálnych dekorov (viac ako sto dekorov), po- žiarna odolnosť B.

Zápory: doskový materiál nemožno skružovať ani vyrábať celistvé rohové prvky, inštaluje sa len ako naformátovaná doska. Použitie: HPL dosky sú ideálne na odvetrané fasády výškových budov, administratívnych objektov, vstupných portálov objektov, ale najmä rodinných domov a garáží. Dosky sa upevňujú lepením, nitovaním a skrutkovaním. Obklad je najvhodnejší na miesta vystavené veľkému množstvu ľudí, detí, môže byť inštalovaný od „zeme“, má antigraffiti povrch, je vhodný pri domácich zvieratách, nevadí mu opretý bicykel, záhradne náradie či rebrík.

Vláknité dosky

Môže ísť o cementovo vláknité dosky alebo vláknité dosky z čadiča (Cembrit, Swisspearl, Cetris, Rockpanel) s hrúbkou od 8 mm.

Klady: krásny prírodný vzhľad v top triedach, odolnosť voči poveternostným vply- vom, tvarová a farebná stálosť, široká paleta farieb, požiarna odolnosť A2.

Zápory: náchylné na praskanie, pukanie, prekopnutie, v nižších triedach je nutná penetrácia hrán kvôli vlhkosti, v najnižších triedach je nutné nafarbiť celé dosky. Sú ťažšie ako podobné materiály a náročnejšie sa spracovávajú. Doskový materiál nie je možné skružovať, ani vyrábať celistvé rohové prvky, inštalujú sa len ako dosky.

Použitie: Ich prírodný vzhľad je veľmi zaujímavý a originálny, ale náchylnosť na puka- nie a praskanie ich odsúvajú za kompakty a kompozity. Výhodou je však najlepšia požiarna odolnosť. Podobne ako HPL sa lepia, nitujú alebo skrutkujú do konštrukcie. Sú vhodné na fasády výškových budov, polyfunkčných objektov, ale i rodinných domov a ich častí.

Kompozitné dosky

Ide o takzvaný „sendvič“ zložený z viace- rých vrstiev materiálu, a to hliník, plast a hliník (Alpolic, Tecu Bond, Reynobond, Alucobond) s hrúbkou 4 mm na fasádne účely.

Klady: výborné fyzikálne a chemické vlast- nosti, odolnosť voči poveternostným vplyvom, tvarová a farebná stálosť, široká pa- leta farieb, drevených, metalických či špeciálnych dekorov. Doskový materiál je možné skružovať, vyrábať celistvé rohové prvky, kazety, 3D výrobky a pod. Požiarna odolnosť: keramické jadro – A2, jadro s retardérmi horenia – B, jadro PE (polyetylén) – E. Vyššie spomenutí výrobcovia PE jadro už nepoužívajú.

Zápory: ľahko ho možno poškrabať a vidieť stopy po „vandaloch“, napríklad kopnutiach. Použitie: Kompozitné dosky nie sú najvhodnejšie na exponované miesta, keďže sú veľmi náchylné na poškriabanie a prevalenie. Pri apli- kácii vo výškach nad 3 m je ich využitie takmer neobmedzené. Dokonalé rovné línie panelov, kaziet (s neviditeľným uchytením v škárach), rohových prvkov alebo „samotných“ dosiek (uchytených lepením, nitovaním či skrutkovaním) umožňujú opticky pôsobivé architektonické riešenia fasád alebo častí budov.

Drevo

V tomto prípade je reč o prírodnom materiáli, kde zaraďujeme termodrevo (termoborovica, termojaseň) alebo exotické dreviny (sapeli, assaranduba, bangkirai atď.)
Klady: jediný prírodný materiál (zo spomínaných), krásny prírodný vzhľad, odolnosť voči škodcom či plesniam.
Zápory: odolnosť voči poveternostným vplyvom len pri pravidelnom udržiavaní a ošetrovaní, požiarna odolnosť – E.
Použitie: Drevené obklady sú a budú jedinečné, keďže sú prírodného pôvodu. Na rozdiel od ostatných spomínaných si vyžadujú pravidelné ošetrovanie a údržbu. Tvrdenia, že povrchová úprava na drevených obkla-
doch vydrží v exteriéri päť rokov, nie je pravdivé. A ak chcete zachovať prírodný vzhľad, rátajte s údržbou jedenkrát za rok, prípadne
raz za dva roky, zvetranie však už bude evidentné. Sú vhodné na fasády administratívnych a polyfunkčných objektov, rodinných domov, garáží, plotov, balkónových výplní a pod. Pri drevených obkladoch sa používa drevená konštrukcia, do ktorej sa dosky najčastejšie skrutkujú, môžu sa však aj lepiť.

Záver

V tomto článku nie sú ani zďaleka spomenuté a zhrnuté všetky typy obkladových materiálov odvetraných fasád, ako napríklad Corten, Rheizink, kamenné, keramické či titánzinkové obklady. Téma odvetraných fasád je veľmi zaujímavá a obšírna, či už ide o funkčnú, materiálovú alebo dizajnovú časť fasády. Správny výber materiálov, kombinácia farieb a plôch je polovicou úspechu, krásna inštalácia a montáž do posledných detailov, je tou druhou. My to máme radi a vyžívame sa v tom.