Odvetrané fasády - časť 4. obkladové materiály

727
Odvetrané fasády - časť 4. obkladové materiály

Použitím inovatívnych materiálov vznikajú v architektúre nové formy, ktoré transformujú existujúce štýly a typológie a dávajú im novú umeleckú a technickú hodnotu. Medzi takéto materiály patrí aj obklad COR-TEN a cementovláknité obkladové materiály, ideálne pre odvetrané fasády, ktoré navrhuje, dodáva a inštaluje spoločnosť QBOND.

V predchádzajúcich dieloch našej série sme si povedali základné informácie o odvetraných fasá- dach, o ich skladbe, výhodách, funkčnosti, mate- riáloch v dizajne. Podrobne sme rozobrali tepelné izolácie, typy konštrukcií v poslednom diele sme si predstavili kompaktné a kompozitne obkladové materiály, ako Fundermax, Trespa, Reynobond, Alucobond a im podobné. Dnes sa bližšie pozrie- me na obklad COR-TEN a cementovláknité mate- riály pre obklady odvetraných fasád.

Cementovláknité dosky

Ide o materiál zložený z prírodných vlákien alebo drevených triesok, cementu, hydratačných prísad a vzduchu (SWISSPEARL, CEMBRIT, EQUITONE, CETRIS atď.).Vyrába sa lisovaním zložiek v správ- nom hmotnostnom zastúpení, ktoré spolu zaru- čujú výbornú odolnosť voči atmosférickým i me- chanickým vplyvom. Sú ekologické, hygienicky neškodné a odolné proti požiaru. Produkty z ce- mentovláknitých materiálov ponúkajú širokú pa- letu farieb a povrchov, a to v rôznych kvalitatívnych úrovniach. Tie najlepšie sú farbené aj v hmote a pri montáži už nepotrebujú ošetrenie („zakonzervova- nie“) rezných hrán. Najčastejšie sa používajú ako obklady odvetraných fasád na výškové budovy, administratívy, vstupné portály objektov, fasády ro- dinných domov a garáži, alebo ich častí. Zo všet kých obkladových materiálov majú najprírodnejší vzhľad (aj s drevom). Tieto obklady zvládajú i me- chanické zaťaženie vo forme opretého bicykla, zá- hradného náradia, rebríka a pod.

Takmer žiaden z týchto materiálov nemá antigrafity povrch a oproti HPL doskám (Fundermax, Trespa) alebo kompozitným doskám (Alpolic, Reynobond, Tecubond) sú krehké. Pri montáži neodpúšťajú ani najmenšiu chybu, majú sklon praskať pre rozdiel- nu dilatáciu hliníkovej konštrukcie a obkladového materiálu. Dosky sa upevňujú najčastejšie nitova- ním, skrutkovaním a lepením na hliníkovú konštruk- ciu alebo skrutkovaním do drevenej konštrukcie. Hrúbka pre exteriér je od 8 mm až do 25 mm, na fa- sády je najpoužívanejšia hrúbka 8 a 10 mm.

COR-TEN

Je vysoko pevná mikrolegovaná konštrukčná oceľ s vynikajúcou odolnosťou voči poveternostným vplyvom. Na povrchu materiálu sa vďaka chemic- kému zloženiu ocele vytvorí korózia, ktorá materiál zakonzervuje a nemení jeho mechanické vlastnos- ti. Táto korózna vrstva nielenže chráni proti pove- ternostným vplyvom, ale najmä tvorí jedinečnú ori- ginálnu povrchovú úpravu, ktorá je stále „živá“. Celý proces oxidácie do uzavretia povrchu trvá 18 – 36 mesiacov, v závislosti od vplyvov vonkajšie- ho prostredia. Na začiatku oxidácie má korózia vý- raznú oranžovo hnedú farbu, postupne oranžová farba hnedne a na konci oxidácie má oceľ tmavo- hnedú hrdzavú farbu. Kým sa proces oxidácie za- staví, budú viditeľné stopy po oxidácii, najčastejšie na zemi (ktoré vytvorí voda tým, že steká po fasá- de) alebo na iných COR-TEN prvkoch. Štandardná hrúbka materiálu je 1 mm, 1,5 mm, 2 mm, 3 mm a 5 mm. Je tvarovateľný, pevný v ohy- be, tlmí vibrácie i hluk. Dokonalé rovné línie pa- nelov alebo kaziet (s neviditeľným upevnením v škárach), rohových prvkov alebo „len“ dosiek (upevnených lepením alebo skrutkovaním) zabez- pečujú opticky pôsobivé architektonické riešenie fasád alebo častí budov. COR-TEN sa upevňuje na antikorovú alebo oceľovú konštrukciu.

Dvoma hlavnými oblasťami aplikácie sú staveb- níctvo a dizajnové výrobky. Najčastejšie sa po- užívajú ako obklady odvetraných fasád admi- nistratívnych budov, parkovacích domov, fasád rodinných domov a garáží, vstupné portály objek- tov, interiérové prvky, mestský mobiliár, záhradné a umelecké prvky, nábytok.